Markis
Blog Γευστικά είδη από Πίτες σε όλο τον Κόσμο

Γευστικά είδη από Πίτες σε όλο τον Κόσμο

Οι πίτες αποτελούν βασικά στοιχεία στα σάντουιτς. Είναι τόσο σημαντικές μάλιστα, που αν θέλεις να δημιουργήσεις το καλύτερο σάντουιτς, θα πρέπει να δώσεις ιδιαίτερη βάση στην επιλογή τους. Την πίτα όπως τη γνωρίζεις όμως, θα τη βρεις μόνο στην Ελλάδα και την Κύπρο. Στον υπόλοιπο κόσμο, υπάρχουν πολλά και διαφορετικά είδη από πίτες. Μερικά από αυτά τα χρησιμοποιούν για να τυλίξουν διάφορα υλικά και μερικά άλλα τα χρησιμοποιούν ως ψωμί. Σε αυτό το άρθρο, θα κάνεις ένα ταξίδι στον κόσμο μέσα από διάφορες πίτες.

 

01. Naan – Ινδία

Μια πίτα που μπορεί να συνοδευτεί με τα πάντα είναι το ινδικό naan. Αυτό το είδος ψωμιού ετοιμάζεται στον παραδοσιακό φούρνο tandoori και τρώγεται με φρέσκο βούτυρο όσο είναι ακόμα ζεστό. Επίσης, στην Ινδία το χρησιμοποιούν για να δημιουργήσουν σάντουιτς αλλά και ως συνοδευτικό με το ψωμί τους.

02. Frybread – Αμερική

Το frybread είναι ένα είδος ψωμιού των Ινδιάνων της Αμερικής. Πιο συγκεκριμένα, εμφανίστηκε το 1864 στους Navajo, από τις προμήθειες που λάμβαναν από την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών. Αυτό το είδος ψωμιού τηγανίζεται και καταναλώνεται μαζί με το φαγητό.

03. Tortilla – Μεξικό

Η tortilla είναι ένα παραδοσιακό ψωμί από την Κεντρική Αμερική αλλά οι πιο γνωστές είναι αυτές που ετοιμάζουν στο Μεξικό. Η tortilla παρασκευάζεται από αλεύρι καλαμποκιού και ετοιμάζεται στην ψησταριά ή στο τηγάνι. Χρησιμοποιείται για την παρασκευή των παραδοσιακών μεξικάνικων πιάτων, όπως το burrito και τα nachos.

04. Khubz – Σαουδική Αραβία, Λίβανος, Συρία

To Khubz είναι η αραβική πίτα που γνωρίζεις. Η αραβική πίτα παρασκευάζεται εδώ και 4.000 χρόνια. Ψήνεται σε πολύ υψηλή θερμοκρασία και για αυτό η φρεσκοψημένη έχει μέσα πολύ αέρα. Στην περιοχή χρησιμοποιούν το khubz για να τυλίξουν υλικά αλλά και για να συνοδεύσουν τα πιάτα τους.

05. Lavash – Αρμενία, Τουρκία, Αζερμπαϊτζάν

Το lavash είναι ένα είδος ψωμιού που θα το βρεις σε όλες τις περιοχές γύρω από την Κασπία θάλασσα. Η παρασκευή του θυμίζει την παρασκευή του ινδικού naan, μιας και ψήνεται μέσα σε έναν πήλινο φούρνο.

06. Msemmen – Αλγερία

Αυτό το είδος ψωμιού είναι απλό στην παρασκευή του και σερβίρεται συνήθως με λιωμένο βούτυρο και μέλι για συνοδευτικό του καφέ. Στην Αλγερία επίσης το αλείφουν με αρωματισμένο λάδι για να το χρησιμοποιήσουν ως συνοδευτικό για το φαγητό τους.

07. Roti Canai – Μαλαισία

Το street food της Ασίας θεωρείται από τα καλύτερα σε ολόκληρο τον κόσμο. Έτσι, σε μια τέτοια λίστα δεν θα μπορούσε να λείπει μια πίτα από αυτή την περιοχή. Το roti canai είναι επηρεασμένο από ένα ινδικό ψωμί που λέγεται roti. Για την παρασκευή του, οι αρτοπαρασκευαστές το ζυμώνουν πολλές φορές με βούτυρο, πράγμα που δημιουργεί πολλές στρώσεις μέσα στην πίτα.

08.Torta al Testo – Ιταλία

Αυτή η πίτα προέρχεται από την περιοχή της Perugia στην Ιταλία και είναι γνωστή από τα αρχαία χρόνια. Στην Ιταλία την τρώνε γεμιστή με διάφορα λαχανικά ή τη συνοδεύουν με τυρί pecorino και ελιές.

09. Injera – Αιθιοπία

Το injera είναι ένα από τα βασικά πιάτα της παραδοσιακής κουζίνας της Αιθιοπίας. Πιο συγκεκριμένα, το χρησιμοποιούν ως βάση για να βάλουν από πάνω διάφορα κρέατα και λαχανικά. Το injera έχει μια χαρακτηριστική ξινή γεύση και η υφή του είναι σπογγώδης.

10. Bammy – Τζαμάικα

Το bammy παρασκευάζεται από τριμμένη cassava, μουλιάζει σε γάλα καρύδας κι έπειτα τηγανίζεται. Συνήθως, σερβίρεται στο πρωινό.

 

Οι πίτες που θα βρεις σε όλο τον κόσμο είναι πολύ διαφορετικές από την ελληνική. Όμως, μόνο η παραδοσιακή ελληνική πίτα είναι η καλύτερη για το πίτα club που απολαμβάνεις από τα Marki’s Food!

ΔΕΛΦΩΝ

2310319048

12:00 – 01:00

Δελφών 180, Θεσσαλονίκη 542 48

delfon@markisfood.gr

 

ΕΥΟΣΜΟΣ

2310705583

12:00 – 01:00

Μεγάλου Αλεξάνδρου 30, Εύοσμος 562 24

evosmos@markisfood.gr