Το σουβλάκι είναι το αγαπημένο ψητό των Ελλήνων. Είτε σκέτο, σε μερίδα ή μέσα σε πίτα, το σουβλάκι είναι μια δημοφιλής επιλογή. Αλλά έχετε σκεφτεί το πότε ακριβώς δημιουργήθηκε και το πότε πήρε τη μορφή με την οποία το γνωρίζουμε σήμερα; Σε αυτό το άρθρο θα κάνουμε μια μικρή ιστορική αναδρομή στην ιστορία του βασιλιά των Ελληνικών ψητών.

Το Σουβλάκι στην Αρχαιότητα

Η αρχαιότερη αναφορά σε ένα φαγητό που θυμίζει το σουβλάκι μπορεί να βρεθεί στον Όμηρο. Πιο συγκεκριμένα, στην Ιλιάδα αναφέρεται πως ο Αχιλλέας ψήνει στα κάρβουνα μικρά κομμάτια κρέατος.

Παρόλα αυτά, η πιο σίγουρη αναφορά στο σουβλάκι με την μορφή που το γνωρίζουμε και σήμερα, γίνεται σε έργα αρκετών αρχαίων προσωπικοτήτων, όπως ο Αριστοφάνης και ο Ξενοφών. Αυτοί αναφέρονται στο φαγητό με το όνομα οβελίσκος. Σε αυτό το φαγητό, κομμάτια κρέατος καρφώνονται σε έναν δαυλό και σερβίρονται μαζί με μια φέτα ψωμί.

Μία ακόμα συνταγή από την αρχαιότητα, θυμίζει πολύ το σημερινό σάντουιτς με σουβλάκι. Η συνταγή αυτή ονομάζεται κάνδαυλος και περιλαμβάνεται στο έργο του Αθήναιου με τίτλο Δειπνοσοφιστές. Αυτό το πιάτο περιελάμβανε κομμάτια κρέατος ψητού στα κάρβουνα, με πίτα, τυρί και άνηθο. Συνοδεύονταν συνήθως με ζωμό κρέατος. Οι πρώτοι όμως έμποροι που πουλούσαν σουβλάκι μέσα σε πίτα βρίσκονται στην Κωνσταντινούπολη. Από εκεί και μετά, το σουβλάκι ξεκινάει να παίρνει τη μορφή όπως την ξέρουμε σήμερα.

Πότε Άνοιξε το Πρώτο Σουβλατζίδικο στην Ελλάδα

Το πρώτο μαγαζί που σέρβιρε σουβλάκι μέσα σε πίτα στην Ελλάδα άνοιξε το 1924. Ιδιοκτήτης του ήταν ο Ισάκ Μερακλίδης, ο οποίος έφτασε στην Αθήνα από την Αίγυπτο. Το μαγαζί του Μερακλίδη βρισκόταν στη Νίκαια και ονομαζόταν Αιγυπτιακόν. Αργότερα, άνοιξε και ένα δεύτερο Αιγυπτιακόν, στη σημερινή οδό Μητροπόλεως, εκεί όπου συναντάει την πλατεία Μοναστηρακίου.

Στην αρχή ο Μερακλίδης σέρβιρε μόνο κεμπάπ ψημένο στα κάρβουνα, με πίτα και ντομάτα. Αυτό το γρήγορο φαγητό έγινε πολύ δημοφιλές και εξαπλώθηκε σε ολόκληρη τη χώρα. Το 1967 όμως, η Δικτατορία των Συνταγματαρχών επέβαλε τη χρήση μόνο του χοιρινού κρέατος. Έτσι, ο γύρος, το σουβλάκι και όλα τα υπόλοιπα κρέατα που ετοιμάζονταν στα σουβλατζίδικα εκείνο τον καιρό, φτιάχνονταν πλέον από χοιρινό. Έτσι, μπορούμε πλέον να απολαμβάνουμε ένα σάντουιτς με γύρο χοιρινό ή με σουβλάκι χοιρινό.

Πώς Δημιουργήθηκε η Πίτα

Η πίτα είναι άγνωστο το πότε ακριβώς δημιουργήθηκε για πρώτη φορά, αλλά είναι σίγουρο πως πρόκειται για καθαρά ελληνική συνταγή. Κατά την Ιταλική κατοχή, οι Ιταλοί ζήτησαν από τους Έλληνες φουρνάρηδες να φτιάξουν γαλέτες για τα στρατεύματά τους. Η γαλέτα είναι ένα είδος ιταλικού ψωμιού, το οποίο μπορεί να διατηρηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι Έλληνες φουρνάρηδες συνδύασαν τη συνταγή για τη γαλέτα μαζί με μια Μικρασιάτικη συνταγή για πίτα και δημιούργησαν την πίτα με τη σημερινή της συνταγή.

Πώς Απολαμβάνουμε Σήμερα το Σάντουιτς

Μέσα από αυτή την εξέλιξη που είχε το σουβλάκι και η πίτα μέσα στους αιώνες, μπορούμε πλέον να απολαμβάνουμε γευστικότατα σάντουιτς. Όπως θα δείτε στον κατάλογο του Marki’s Food πλέον δεν περιοριζόμαστε μόνο σε σάντουιτς με χοιρινό σουβλάκι ή γύρο χοιρινό. Οι επιλογές είναι πολλές και λαχταριστές. Μέσα στην πίτα βρίσκουμε το κρέας της επιλογής μας, τηγανητές πατάτες, ντομάτα, κέτσαπ και μουστάρδα.

Την επόμενη φορά λοιπόν που θα παραγγείλετε ένα σάντουιτς θυμηθείτε την διαδρομή που έκανε μέσα στο χρόνο για να πάρει αυτή τη μορφή.

X