Όλοι έχουμε ακούσει για τη κόντρα μεταξύ Αθήνας και Θεσσαλονίκης, πρωτεύουσας και συμπρωτεύουσας. Κι όχι μόνο έχουμε ακούσει, αλλά έχουμε αστειευτεί για αυτές τις διαφορές. Οι πιο διαδεδομένες από αυτές, μάλιστα αφορούν το φαγητό κι όπως φαντάζεσαι μπορούν να δημιουργηθούν εύκολα παρεξηγήσεις. Σε αυτό το άρθρο θα αναλύσουμε όλες τις διαφορές μεταξύ Αθήνας και Θεσσαλονίκης στο φαγητό. Έτσι, όταν βρεθείς στην Αθήνα θα μπορέσεις εύκολα να παραγγείλεις το αγαπημένο σου γρήγορο φαγητό.

 

Σουβλάκι – Καλαμάκι

Ξεκινάμε τη λίστα με μια κλασική διαφορά που σίγουρα έχεις ακούσει αμέτρητες φορές. Αποτελεί μάλιστα τον πιο διαδεδομένο λόγο για πειράγματα μεταξύ των Αθηναίων και των Θεσσαλονικέων.

Πιο συγκεκριμένα, στη Θεσσαλονίκη σουβλάκι θα πούμε το κρέας που είναι περασμένο σε ξυλάκι και ψημένο στα κάρβουνα. Ακόμα, καλαμάκι στη Θεσσαλονίκη είναι εκείνο το πλαστικό που χρησιμοποιείς για να πιεις τον κρύο σου καφέ.

Στην Αθήνα όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά. Όταν αναφέρονται στο καλαμάκι, οι Αθηναίοι μιλάνε για το κρέας που είναι περασμένο σε ξυλάκι και ψημένο. Σε αντίθεση με τους Θεσσαλονικείς, σουβλάκι για τους κατοίκους της πρωτεύουσας είναι ολόκληρο το σάντουιτς, με το κρέας, την πίτα και τα υπόλοιπα συνοδευτικά.

Σάντουιτς

Η επόμενη διαφορά σχετίζεται άμεσα με την προηγούμενη. Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, οι Αθηναίοι ονομάζουν το σάντουιτς, σουβλάκι. Στη Θεσσαλονίκη, αν θέλεις μια πίτα με κρέας και τα υπόλοιπα συνοδευτικά, τότε πρέπει να το ζητήσεις ως σάντουιτς. Αν όμως επισκεφτείς ένα γυράδικο στην πρωτεύουσα και ζητήσεις ένα σάντουιτς, τότε θα έρθεις αντιμέτωπος με μια έκπληξη. Σάντουιτς στην Αθήνα είναι το ψωμάκι, είτε ψημένο, είτε άψητο, γεμισμένο με τα υλικά της επιλογής σου. Έτσι, μπορείς να βρεις ζεστό και κρύο σάντουιτς.

Μπουγάτσα

Οι διαφορές όμως μεταξύ Αθήνας και Θεσσαλονίκης δεν σταματούν μόνο στο σουβλάκι και στο σάντουιτς, αλλά επεκτείνονται και σε άλλα δημοφιλή φαγητά. Ένα από αυτά είναι και η μπουγάτσα. Όπως γνωρίζεις πολύ καλά, στη Θεσσαλονίκη, αλλά και σε όλη την υπόλοιπη βόρεια Ελλάδα, μπορείς να βρεις μπουγάτσα με διάφορες γεμίσεις. Μπορείς να δοκιμάσεις γλυκιά μπουγάτσα με κρέμα, ή σοκολάτα, ή να δοκιμάσεις αλμυρή μπουγάτσα, με τυρί, κιμά και όποιο άλλο υλικό μπορείς να φανταστείς. Στη νότια Ελλάδα όμως, και στην Αθήνα συγκεκριμένα, όταν ζητήσεις μπουγάτσα θα σου προσφέρουν μόνο αυτή με την κρέμα, η οποία μάλιστα δεν θα είναι κομμένη σε κομματάκια, όπως συνηθίζεται στη Θεσσαλονίκη.

Αλοιφή – Σαλάτα

Ακόμα μία διαφορά μεταξύ Αθήνας και Θεσσαλονίκης που αφορά το σάντουιτς είναι ο τρόπος με τον οποίο ζητάς να σου βάλουν αλοιφή. Στη Θεσσαλονίκη ζητάς την αλοιφή που προτιμάς, ενώ στην Αθήνα θα πρέπει να ζητήσεις τη σαλάτα που θέλεις, όπως είναι το τζατζίκι, η τυροκαυτερή και όλες οι υπόλοιπες.

Ακόμα μία σημαντική διαφορά σε αυτό το σημείο, είναι το τι περιλαμβάνει το «απ’ όλα» στο σάντουιτς σου. Στην πρωτεύουσα, το απ’ όλα περιλαμβάνει τζατζίκι, ενώ στη Θεσσαλονική περιλαμβάνει κέτσαπ και μουστάρδα.

Τυρί – Κασέρι

Αυτή αποτελεί ακόμα μία από τις πιο κλασικές διαφορές μεταξύ Θεσσαλονίκης και Αθήνας. Στη νότια Ελλάδα, η λέξη «τυρί» περιλαμβάνει και τα κίτρινα και τα λευκά τυριά. Στη Θεσσαλονίκη όμως, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Τυρί για τους Θεσσαλονικείς είναι η φέτα και κασέρι είναι όλα τα κίτρινα τυριά.

 

Όπως βλέπεις, οι διαφορές στο φαγητό είναι σημαντικές και μπορούν να οδηγήσουν σε πρόβλημα στη συνεννόηση. Για την ώρα όμως, απόλαυσε το σάντουιτς σου εύκολα και γρήγορα από το καλύτερο γυράδικο της Θεσσαλονίκης, το Marki’s Food.

X