Μέσα στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες θα βρεις κάθε τρελό κατόρθωμα που μπορείς να φανταστείς. Έτσι, στην Ελλάδα δεν θα μπορούσαν να λείπουν ρεκόρ Γκίνες που αφορούν τα αγαπημένα μας street food: το σουβλάκι, τον γύρο και το burger. Τα ρεκόρ αυτά, έσπασαν σε διαφορετικά σημεία της Ελλάδας, αλλά είναι όλα τους εντυπωσιακά. Σε αυτό το άρθρο, θα μάθεις λεπτομέρειες για τα ελληνικά ρεκόρ Γκίνες που αφορούν το street food. Αν μέχρι το τέλος σου ανοίξει η όρεξη, το καλύτερο γυράδικο της Θεσσαλονίκης, είναι εδώ να ικανοποιήσει την πείνα σου.

 

Γύρος για Ρεκόρ Γκίνες

Έχεις αναρωτηθεί πότε πόσο ζύγιζε ο μεγαλύτερος χοιρινός γύρος που φτιάχτηκε ποτέ; Η απάντηση θα σε εκπλήξει. Ο μεγαλύτερος χοιρινός γύρος που φτιάχτηκε ποτέ ζύγιζε δύο τόνους. Το ρεκόρ πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριου του 2005 από τον κ. Ντάσιο, ιδιοκτήτη ψητοπωλείου στην Πάτρα. Το εγχείρημα έλαβε μέρος στο μόλο του Αγίου Νικολάου στο λιμάνι της μεγάλης πόλης.

Για την οργάνωση του γεγονότος χρειάστηκαν δεκαοχτώ μήνες, ενώ για το ψήσιμο του γύρου εργάστηκαν 35 άτομα. Για την παρασκευή του γύρου χρησιμοποιήθηκαν περίπου δύο τόνοι χοιρινού κρέατος και περίπου τριακόσια κιλά μπαχαρικών. Για το ψήσιμο όλου αυτού του κρέατος, δημιουργήθηκε μία σούβλα μήκους 1,73 μέτρων. Αν απορείς τι απέγινε μετά τόσο κρέας, μόλις ψήθηκε ο γύρος μοιράστηκε σε περίπου 20.000 μερίδες των 100 γραμμαρίων. Οι μερίδες μοιράστηκαν σε οικογένειες που το είχαν ανάγκη και σε ιδρύματα της Πάτρας.

Το ρεκόρ αυτό, κατέρριψε το προηγούμενο ρεκόρ κατά 300 γραμμάρια.

Ρεκόρ Γκίνες σε Σουβλάκι

Αν πάλι, είχες την απορία για το πόσο μεγάλο είναι το μεγαλύτερο σουβλάκι του κόσμου, θα πρέπει και πάλι να ανατρέξεις σε μια ελληνική πρωτιά. Το ρεκόρ Γκίνες αυτό, καταρρίφθηκε τον Μάιο του 2018 από δύο ιδιοκτήτες ψητοπωλείου στη Λιβαδειά. Το εγχείρημα πραγματοποιήθηκε στην πόλη αυτή και είχε την υποστήριξη ολόκληρης της τοπικής κοινότητας.

Πιο συγκεκριμένα, το τεράστιο αυτό σουβλάκι που παρασκευάστηκε, είχε μήκος 201 μέτρα. Για την παρασκευή του, χρειάστηκαν 300 κιλά χοιρινού κρέατος, ενώ για το ψήσιμο υπήρξε ανάγκη κατασκευής ειδικού μηχανισμού, αλλά επίσης χρειάστηκαν και 200 κιλά κάρβουνων. Για το σωστό ψήσιμο του τεράστιου αυτού σουβλακίου εργάστηκαν 30 ψήστες.

Το προηγούμενο αντίστοιχο ρεκόρ είχε πραγματοποιηθεί στην Κίνα, με ένα σουβλάκι μήκους 194 μέτρων.

Ρεκόρ Γκίνες για Burger

Το επόμενο ελληνικό ρεκόρ αφορά τον αριθμό των burger που μπορούν να παρασκευαστούν σε μία μόλις ώρα. Αυτό το ρεκόρ, καταρρίφθηκε εδώ στη Θεσσαλονίκη, από τον Άκη Πετρετζίκη στα πλαίσια του Coca cola & Akis Food Tour Festival.

Ο γνωστός σεφ κατάφερε να ετοιμάσει 3.378 burger των 9 στρώσεων σε μόλις μία ώρα. Για να γίνει αυτό, εργάστηκαν 12 άτομα. Η τελευταία αυτή στάση του Coca cola & Akis Food Tour Festival στη Θεσσαλονίκη, έλαβε χώρα τον Ιούνιο του 2019.

Στη συνέχεια, τα burger μοιράστηκαν μαζί με μία παγωμένη Coca cola στον κόσμο που είχε πάει για να υποστηρίξει τον Άκη Πετρετζίκη στην προσπάθειά του. Παράλληλα, η Coca cola, ο Άκης και το Ίδρυμα Μποδοσάκη, προσέφεραν 60.000 γεύματα σε άπορους στις πόλεις όπου έγινε το Food Festival.

Το προηγούμενο ρεκόρ είχε πραγματοποιηθεί στην Ισπανία το 2016 με 2.220 burger.

 

Το μόνο σίγουρο είναι, πως μετά από αυτό το άρθρο θα θέλεις να δοκιμάσεις κι εσύ ένα γευστικό σάντουιτς ή burger. Επισκέψου τώρα ένα Marki’s Food για να παραγγείλεις ό,τι τραβάει η όρεξή σου!

X