Ο τόπος Καταγωγής των Burgers

 

H προέλευση των Burgers είναι αρκετά αμφιλεγόμενη. Οι χώρες που τα αξιώνουν ως δικά τους είναι πολλές και οι πιθανοί μνηστήρες ακόμα περισσότεροι.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, με χρονολογική σειρά.

1758: Το “Hamburgh sausage” λέγεται πως ήταν ψητό κρέας με φρυγανισμένο ψωμί από κάτω.

Την ίδια περίπου εποχή κάνει την εμφάνιση του το Rundstück Warm στο λιμάνι του Αμβούργου. Εκείνη την εποχή αποτέλεσε ένα πραγματικό trend για τους ναύτες και τους μετανάστες με προορισμό την Αμερική. Πρόκειται για ένα ρολό ψωμιού με μοσχαρίσια μπριζόλα μέσα ή λουκάνικο. Η συγκεκριμένη συνταγή ενθουσίασε όλους όσους το είχαν δοκιμάσει και όπως ήταν αναμενόμενο διαδόθηκε πολύ γρήγορα στους νέους τόπους διαμονής των εποίκων.

Όπως καταλαβαίνετε, όλα αυτά ήταν σε πολύ πρώιμο στάδιο. Το burger όπως το ξέρουμε σήμερα πολύ πιθανό να εμφανίστηκε στην Αθήνα τη δεκαετία του 1880. Όχι, όχι δε μιλάμε για την πρωτεύουσά μας, αλλά για την Αθήνα του Τέξας. Εκεί, λοιπόν, λέγεται πως ο Fletcher Davis άνοιξε έναν πάγκο, όπου σέρβιρε μοσχαρίσιο κιμά (μπιφτέκι) με μουστάρδα, κρεμμύδι και μία πίκλα ανάμεσα από 2 ψωμάκια.

Άλλοι ισχυρισμοί θέλουν τον Otto Kuase ως τον εφευρέτη του Hamburger το 1891, έχοντας παρασκευάσει 2 ψωμάκια μαγειρεμένα σε βούτυρο, με μοσχαρίσιο κρέας και ένα αυγό από πάνω. Αργότερα, οι ναύτες από το Αμβούργο παρέλειψαν το αυγό.

Παρόμοια συνταγή ήταν κι αυτή του Louis Lassen. Ο συγκεκριμένος όμως βγήκε από την κούρσα του εφευρέτη, καθώς σύμφωνα με τον συντάκτη του New York Magazine, η παραλλαγή του είχε κεφτεδάκια ανάμεσα σε φρυγανισμένο ψωμί. Και από τη στιγμή που αυτό συνέβη το 1900 βγήκε εκτός ανταγωνισμού. Παρόλα αυτά ο μύθος λέει πως η συνταγή του ήταν εξαιρετική.

Τέλος, άξια αναφοράς είναι άποψη του ιστορικού Joseph Streamer, ο οποίος αναφέρει πως το πρώτο Burger πουλήθηκε στο Αμβούργο του της Νέας Υόρκης και όχι στο Αμβούργο της Γερμανίας από τον Frank και Charles Menches. Κατά τη διάρκεια μίας έκθεσης το 1885 ξέμειναν από λουκάνικα και χρησιμοποίησαν ψιλοκομμένο μοσχαρίσιο κρέας από τον τοπικό κρεοπώλη.

 

Η εξέλιξη των Burgers

 

Κατά την διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου ο Αμερικάνικος στρατός σε μία προσπάθεια να αποποιηθεί οποιαδήποτε σχέση με το γερμανικό Αμβούργο – Hamburg και να επαναπροσδιορίσουν την ταυτότητα του Burger, το ονόμασαν “liberty sandwich”. Παρά τις όποιες προσπάθειες τους, όμως, η ονομασία Hamburger συνεχίστηκε και μάλιστα κυριάρχησε.

Με το τέλος του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου έκανε την εμφάνισή του ένας κολοσσός στον τομέα της εστίασης και του fast food. Το 1948 δημιουργήθηκε ένα εστιατόριο που πουλούσε μόνο Burgers από τα αδέρφια Maurice και Richard McDonald στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ.

Έκτοτε, τα Burgers έχουν αποτελέσει εθνικό fast food των ΗΠΑ με αμέτρητα μπεργκεράδικα να ανοίγουν, όπως το Burger King, το Wendy’s κ.α. Σήμερα το Burgers εμφανίζονται σε πάρα πολλές διαφορετικές παραλλαγές τόσο σε τοπικό, όσο και εθνικό επίπεδο.

 

Facts and Figures

 

▪ Οι Αμερικάνοι υπολογίζεται πως τρώνε 50 δισεκατομμύρια Burgers. ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ.

▪ Το μεγαλύτερο Burger που έχει φτιαχτεί ζύγιζε 913 κιλά και 3.04 μέτρα.

▪ Μία έρευνα σχετική με τα Burger έδειξε πως το 61% όσων τρώνε το Burger τους το απολαμβάνουνε με τηγανιτές πατάτες και το 16% επιθυμούν Onion Rings.

▪ Το πιο ακριβό Burger που έχει καταγραφεί στο βιβλίο Record Guiness κοστίζει 5000$.

▪ Σύμφωνα με το Bloomberg, η αλυσίδα των McDonald’s κατέχει το ρεκόρ πώλησης Burger, με περισσότερα από 300.000.000.000 Burgers μέχρι τώρα.

▪ Quadruple Bypass Burger είναι το Burger με τις περισσότερες θερμίδες. Μόνο 9.982 θερμίδες.

▪ Το πιο νόστιμο Τεράστιο Burger είναι αυτό του Marki’s Food.

 

Αν το διάβασμα σου άνοιξε κι εσένα την όρεξη, κάνε κλικ κι έφαγες!

 

 

Burgers – Markis Food

X