Το κρέας περιέχει μεγάλη ποικιλία θρεπτικών συστατικών. Συμπεριλαμβάνει πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, σύμπλεγμα βιταμινών Β και κυρίως Β12, βιταμίνη D, καθώς και σίδηρο, ψευδάργυρο, φώσφορο και σελήνιο.

Σε αντίθεση με τη πρωτεΐνη που βρίσκουμε σε άλλες πηγές, η πρωτεΐνη του κρέατος είναι υψηλής βιολογικής αξίας και έχει υψηλό ποσοστό απορρόφησης από τον οργανισμό. Περιέχει πλήρη και καλά ισορροπημένη ποικιλία αμινοξέων, που αποτελούν θεμέλιο λίθο για την ανάπτυξη του οργανισμού. Ο σίδηρος είναι απαραίτητος για τη παραγωγή υγιούς αίματος, ο ψευδάργυρος για την ανάπτυξη, αναπαραγωγή και άμυνα του οργανισμού. Από τη μεριά του ο φώσφορος συμβάλλει στη καλή υγεία των δοντιών, ενώ είναι ένα σημαντικό συστατικό του DNA. Το σύμπλεγμα των βιταμινών Β είναι απαραίτητο για να δομηθεί σωστά το γενετικό μας υλικό και παίζει σημαντικό ρόλο στη καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος.

Ανάλογα με το είδος του κρέατος, υπάρχει διαφορετική περιεκτικότητα σε λίπος. Τα πουλερικά (π.χ. κοτόπουλο, γαλοπούλα) θεωρούνται πολύ άπαχα και είναι χαμηλά σε κορεσμένα λιπαρά. Συμπερασματικά τα θρεπτικά συστατικά του κρέατος ποικίλουν ανάλογα με το είδος του κρέατος που τείνουμε να καταναλώσουμε.

X