Το fast food κατέχει υψηλή θέση στην παγκόσμια αγορά. Υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τα 690 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022, με ετήσιους ρυθμούς ανάπτυξης που αγγίζουν το 4.2% από το 2017 μέχρι το 2022.

Γιατί, όμως, το Fast Food είναι τόσο δημοφιλές; Μύθοι και αλήθειες για τα fast food, πάμε να δούμε μερικούς!

 

Μύθος #1 Ανθυγιεινό

 

Θα μπορούσε κάτι τόσο ανθυγιεινό να κατέχει τόσο υψηλή θέση στις καρδιές μας, αλλά και στην παγκόσμια αγορά;
Η απάντηση είναι ναι! Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι το τσιγάρο αποδεδειγμένα βλαβερό για την υγεία και συνεχίζει να έχει ανοδική πορεία σε πωλήσεις σε όλες τις χώρες του κόσμου.

Η περίπτωση των Fast Food όμως είναι διαφορετική. Στην περίπτωση του γρήγορου φαγητού έχει εφαρμογή το ρητό του Κλεόβουλου του Λίνδιου: «Μέτρον ἄριστον». Οποιοδήποτε είδος φαγητού καταναλώνεται σε φυσιολογικές ποσότητες και συχνότητες δεν παχαίνει ούτε βλάπτει την υγεία μας.

 

Μύθος #2 Εθιστικότητα

 

Σχετίζεται άμεσα με τον προηγούμενο μύθο. Θα πει κάποιος: «Ναι, το ξέρω πως αν φάω 1 γύρο χοιρινό σε πίτα δε θα παχύνω, όμως ποτέ δεν μπορώ να φάω μόνο ένα, κάτι γίνεται». Πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν πως οι αλυσίδες φαστ φουντ προσθέτουν εξαρτησιογόνες ουσίες για να τους εθίσουν. Η αλήθεια είναι απλώς πως είναι “too good to be true”. Ποιος θα μπορούσε να αντισταθεί σε μία πίτσα με φρέσκα υλικά, ή σε ένα πεντανόστιμο ζουμερό burger, ή σε ένα pita club με την παρέα του ή βλέποντας μία ταινία;

 

Μύθος #3 Ποιότητα

«Έλα μωρέ, γρήγορο φαγητό πόσο καλό να είναι;» Την δαρβινική θεωρία της εξέλιξης την ξέρετε; Ε, λοιπόν, κάπως έτσι σκεφτείτε και τα φαστφουντάδικα. Παλιά δεν ήταν και τόσο «φαστ». Οι προτιμήσεις των καταναλωτών και οι προσδοκίες για ακόμα μεγαλύτερη ταχύτητα στην εξυπηρέτηση είναι οι βασικοί παράγοντες που έχουν διαμορφώσει την συμπεριφορά των φαστφουντάδικων. Η προσαρμογή τους όμως δεν σταματάει εκεί, καθώς ο σύγχρονος καταναλωτής επιθυμεί μια συνολική εμπειρία, που συνδυάζει ταχύτητα, σωστή εξυπηρέτηση, γεύση και υψηλά επίπεδα ποιότητας στο φαγητό τους.

 

Μύθος #4 Βρώμικο

 

Δεν εννοούμε το «βρώμικο» που αναζητάμε απεγνωσμένα μετά από μία έξοδό μας. Εννοούμε την υγιεινή των υπηρεσιών που προσφέρει κάποιο μαγαζί.
Εύκολα μπορεί κάποιος να αντιληφθεί του βασικούς κανόνες υγιεινής, παρατηρώντας αν οι εργαζόμενοι φορούν γάντια. Πολλοί, επίσης, κάνουν λόγο για επεξεργασμένα τρόφιμα που χρησιμοποιούνται ως επί το πλείστον. Στην πραγματικότητα, στις μέρες μας κανείς, μα κανείς, δε γλιτώνει από υγειονομικούς ελέγχους. Όσο περνούν τα χρόνια, μάλιστα, γίνονται όλο και πιο συχνοί. Συνεπώς, θα ήταν λανθασμένο το συμπέρασμα από μέρους μας πως τα τρόφιμα από fast food δεν είναι ασφαλή.

 

Συγκεφαλαιώνοντας 

 

Το fast food, λοιπόν, είναι το φαγητό που φτιάχνεται και σερβίρεται γρήγορα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι, επειδή ακριβώς σερβίρεται γρήγορα, δεν είναι και υγιεινό.
Πολλά καταστήματα fast food έχουν υιοθετήσει τεχνολογίες αιχμής προκειμένου να κάνουν την εξυπηρέτηση των πελατών τους ακόμα καλύτερη και ακόμα πιο “fast”. Ιδιαίτερα στο εξωτερικό υπάρχουν πίνακες αυτόματης εξυπηρέτησης που αποτρέπουν τις μεγάλες ουρές και διευκολύνουν τις παραγγελίες. Εδώ στην Ελλάδα πιο διαδεδομένες είναι οι εφαρμογές κινητού που κάνουν την διαδικασία της παραγγελίας ακόμα ευκολότερη. Ανακάλυψε κι εσύ τα οφέλη μίας τέτοια εφαρμογής.

 

X