Η μπριζόλα αποτελεί σίγουρα ένα από τα απόλυτα comfort food. Γι’ αυτό το λόγο, θα πρέπει να μάθεις πώς μπορείς να ετοιμάσεις μια καλοψημένη και λαχταριστή μπριζόλα. Το μοσχαρίσιο κρέας θέλει μεγάλη προσοχή. Αν μαγειρευτεί σωστά θα είναι μαλακό και ζουμερό, ενώ στην αντίθετη περίπτωση δεν θα μπορείς να το φας. Σε αυτό το άρθρο, σου φανερώνουμε όλα τα μυστικά για να μαγειρέψεις την πιο λαχταριστή μπριζόλα στο σπίτι σου.

 

Επίλεξε το Σωστό Κομμάτι Κρέατος

Όπως στο χοιρινό κρέας έτσι και στο μοσχαρίσιο, το κομμάτι του κρέατος θα επηρεάσει τον τρόπο ψησίματος και το τελικό αποτέλεσμα. Αν δεν γνωρίζεις καλά τα κρέατα, ζήτα από τον κρεοπώλη σου να κόψει αυτός ένα ιδανικό κομμάτι για μπριζόλα. Ανάλογα το κομμάτι που θα επιλέξεις, τόσο η τιμή όσο και η γεύση θα είναι διαφορική. Για παράδειγμα, το κόντρα φιλέτο είναι ένα φθηνό κομμάτι με λίπος, το οποίο μπορείς να το τηγανίσεις ή να το ψήσεις. Το φιλέτο από την άλλη είναι πιο ακριβό και ιδανικό για πιάτα όπου το κρέας θα μαγειρευτεί λιγότερο.

Μην Αφαιρείς το Λίπος

Όπως σου είπαμε παραπάνω, το κομμάτι που θα πάρεις για τη μπριζόλα σου θα έχει λίπος. Καλό θα ήταν το λίπος αυτό να μην το αφαιρέσεις διότι θα λιώσει και θα δώσει πολύ ωραία γεύση. Τα υγρά επίσης θα διατηρήσουν το κρέας ζουμερό και λαχταριστό.

Μην Μαγειρεύεις την Μπριζόλα σου Κρύα

Ένα συχνό λάθος είναι ότι παίρνεις τη μπριζόλα σου απευθείας από το ψυγείο και τη ρίχνεις στο τηγάνι σου για να ψηθεί. Αυτό που πρέπει να κάνεις όμως είναι να βγάζεις τη μπριζόλα που θα μαγειρέψεις για τουλάχιστον 30 λεπτά πριν, για να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Αν η μπριζόλα είναι κρύα όταν ακουμπήσει το καυτό τηγάνι, τότε το κρέας θα γίνει σκληρό και το ψήσιμο θα είναι ανομοιόμορφο.

Ποιο Λάδι πρέπει να Χρησιμοποιείς

Γενικά, δεν χρειάζεται να βάλεις πολύ λάδι για να ψήσεις τη μπριζόλα σου. Έτσι, είναι καλύτερα να αλείψεις τη μπριζόλα σου με λίγο ελαιόλαδο πριν τη βάλεις στο τηγάνι. Αν θέλεις να βάλεις κάτι στο τηγάνι επίλεξε ένα φυτικό λάδι με υψηλό σημείο βρασμού. Αν θέλεις να βάλεις βούτυρο, θα πρέπει να το βάλεις όταν η μπριζόλα σου είναι μισοψημένη.

Πότε πρέπει να Αλατίσεις τη Μπριζόλα

Για ένα ωραίο ψήσιμο και δημιουργία κρούστας στην μπριζόλα σου, θα πρέπει να αλατίσεις το κρέας πριν το βάλεις στο τηγάνι. Επίσης, προτίμησε να χρησιμοποιήσεις χοντρό αλάτι, το οποίο θα βοηθήσει να φτάσεις στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Ποια είναι η σωστή Θερμοκρασία για το Ψήσιμο

Το καλύτερο σκεύος για να ψήσεις τη μπριζόλα σου είναι το μαντεμένιο τηγάνι. Το σκεύος αυτό αργεί να ζεσταθεί, αλλά μοιράζει ομοιόμορφα τη θερμότητα που είναι ιδανική για το ψήσιμο κρέατος. Μην ξεχάσεις όμως πως πρέπει να βάλεις το κρέας στο τηγάνι μόνο όταν είναι πολύ καυτό.

Σωστή Διαδικασία Ψησίματος

Μόλις το τηγάνι σου έχει κάψει, τοποθέτησε τις μπριζόλες σου με τη μεριά του λίπους προς τα κάτω. Αυτό θα βοηθήσει ώστε να δημιουργηθεί μια πεντανόστιμη κρούστα. Επίσης, αν θέλεις να ψήσεις πολλές μπριζόλες, μην τις βάζεις όλες μαζί στο τηγάνι. Για μέτρια ψημένο κρέας, θα χρειαστεί να το αφήσεις να ψηθεί για 3-4 λεπτά από κάθε πλευρά.

 

Με την παραπάνω διαδικασία θα έχεις πάντα καλοψημένες μπριζόλες στο τραπέζι σου. Στην περίπτωση όμως που δεν θέλεις να αναλάβεις αυτή την πρόκληση, παρήγγειλε τα αγαπημένα σου ψητά από τα Marki’s Food.

X