Σε προηγούμενο άρθρο μας, σου δείξαμε τα πιο περίεργα και αηδιαστικά φαγητά από όλο τον κόσμο. Αν και ορισμένα από αυτά προέρχονται από την Ευρώπη, τα περισσότερα τα βρίσκεις σε διάφορες ασιατικές χώρες. Παρόλα αυτά, στην Ευρώπη υπάρχουν αρκετά ακόμα πιάτα, τα οποία είναι αρκετά παράξενα. Αν ταξιδέψεις σε αυτές τις χώρες, ενδεχομένως να τα συναντήσεις, οπότε είναι καλό να είσαι προετοιμασμένος. Ας αφήσουμε λοιπόν τα σάντουιτς και τα burger μας και ας κάνουμε ένα γαστρονομικό ταξίδι στην Ευρώπη!

 

#01 Haggis – Σκωτία

Η πρώτη μας στάση στα παράξενα ευρωπαϊκά φαγητά, είναι η Σκωτία και το εθνικό της φαγητό, το  Haggis. Γι’ αυτό το πιάτο οι Σκωτσέζοι ετοιμάζουν μια γέμιση από πρόβειο συκώτι, καρδιά, πνευμόνια και άλλα εντόσθια, βρώμη και μοσχαρίσιο κρέας. Στη συνέχεια προσθέτουν πιπέρι καγιέν, αλάτι και κρεμμύδι. Μόλις ετοιμάσουν τη γέμιση, την τοποθετούν μέσα σε ένα πρόβειο στομάχι και το βράζουν. Αν και δεν ακούγεται το πιο λαχταριστό φαγητό, το σκληρό κλίμα της Σκωτίας το απαιτεί.

#02 Blood Pudding – Ιρλανδία

Στη βόρεια Ευρώπη, κυριαρχεί μια τάση να χρησιμοποιούν το αίμα σε διάφορα φαγητά τους. Το ίδιο γίνεται και στην Ιρλανδία, από όπου μας έρχεται το φαγητό blood pudding. Η πουτίγκα αυτή παρασκευάζεται από χοιρινό αίμα, χοιρινό και μοσχαρίσιο κρέας και κάποια δημητριακό, το οποίο συνήθως είναι η βρώμη. Στη συνέχεια, παίρνουν αυτό το μείγμα και σχηματίζουν ένα μεγάλο στριφογυριστό λουκάνικο. Όταν θέλουν να το ετοιμάσου, το κόβουν σε φέτες και το τηγανίζουν.

#03 Schwarzsauer – Γερμανία

Συνεχίζοντας με τα πιάτα με αίμα, έχουμε το schwarzsauer, το οποίο μπορείς να βρεις στη βόρεια Γερμανία. Το schwarzsauer, είναι μια σούπα που παρασκευάζεται με χοιρινό αίμα, συκωτάκια χήνας, ξύδι, κανέλα, γαρύφαλλο και πιπέρι. Η σούπα αυτή, αν και είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, έχει μαύρο χρώμα και μια έντονη μυρωδιά που δύσκολα θα σε κάνουν να την δοκιμάσεις.

#04 Persebes – Πορτογαλία

Στην Πορτογαλία λατρεύουν τα θαλασσινά. Έτσι, ένα από τα πιο περίεργα φαγητά τους δεν θα μπορούσε να μην προέρχεται από την θάλασσα. Τα persebes, είναι ένα είδους οστράκου το οποίο στην Πορτογαλία θεωρείται εκλεκτό έδεσμα. Η όψη του είναι τρομακτική, μιας και μοιάζει περισσότερο με το πόδι κάποιου μεγάλου πουλιού. Επιπλέον, η μυρωδιά του είναι αρκετά έντονη και απωθητική. Παρόλα αυτά, ο μεζές αυτός είναι από τους πιο ακριβούς που μπορείς να βρεις σε ολόκληρη την Ευρώπη.

#05 Angulas – Ισπανία

Στην Ισπανία όπως και στην Πορτογαλία, τα θαλασσινά έχουν την τιμητική τους. Σε αυτή τη χώρα, αν παραγγείλεις angulas θα πρέπει να περιμένεις ζωντανά μικρά χέλια. Το πιάτο αυτό είναι κυρίως δημοφιλές στο βόρειο τμήμα της Ισπανίας και είναι πολύ ακριβό.

#06 Hákarl – Ισλανδία

Στην Ισλανδία μπορείς να βρεις και να δοκιμάσεις ένα εξεζητημένο κρέας, το hákarl. Στην πραγματικότητα, αυτό το πιάτο είναι παστό κρέας καρχαρία από την Γροιλανδία. Ο τρόπος προετοιμασίας αυτού του πιάτου είναι πολύ ιδιαίτερος, μιας και για να ετοιμαστεί το κρέας, θάβεται για πολλούς μήνες κάτω από χαλίκια. Στη συνέχεια κρεμιέται από τεράστιους γάντζους για ακόμα μεγαλύτερο διάστημα, ώσπου να ξεραθεί τελείως.

#07 Poronkäristys – Φινλανδία

Αλλά και στην Φιλανδία τρώνε ένα ασυνήθιστο κρέας. To poronkäristys, είναι ένα πιάτο το οποίο απαρτίζεται από κρέας ταράνδου συνοδευμένο από πουρέ πατάτας. Είναι ένα πολύ δημοφιλές πιάτο, κι αν μπορείς να ξεπεράσεις το γεγονός ότι είναι τάρανδος, λένε ότι είναι πολύ νόστιμο.

 

Αυτά είναι μερικά από τα πιο περίεργα φαγητά που μπορείς να δοκιμάσεις στην Ευρώπη. Αν δεν νιώθεις έτοιμος για μια τέτοια πρόκληση, μπορείς να απολαύσεις καλοψημένα κρεατικά από το Marki’s Food.

X