Markis
Blog Το κρέας και τα ψητά σε διάφορες χώρες ανά τον κόσμο

Το κρέας και τα ψητά σε διάφορες χώρες ανά τον κόσμο

Τα ψητά στην Ελλάδα είναι ένα πιάτο που δεν μπορεί να λείπει από το τραπέζι μας. Είτε προτιμάς το κοτόπουλο, το χοιρινό, είτε το μοσχάρι, μπορείς να απολαύσεις το αγαπημένο σου κρέας στα κάρβουνα. Φυσικά, τα ψητά επίσης είναι και το κύριο συστατικό για το σάντουιτς που απολαμβάνεις καθημερινά. Όμως, αυτός ο τρόπος ψησίματος είναι δημοφιλής σε ολόκληρο τον κόσμο. Σε αυτό το άρθρο θα ταξιδέψουμε σε όλες τις άκρες του πλανήτη, ώστε να ανακαλύψουμε πώς γίνεται το barbeque στις διαφορετικές χώρες.

 

01. Tandoori – Ινδία

Αυτό το διάσημο ινδικό πιάτο, οφείλει το όνομά του στο σκεύος στο οποίο ετοιμάζεται. Το Punjabi Tandoor είναι ένας πήλινος φούρνος που μένει απαράλλακτος εδώ και 5.000 χρόνια. Ο φούρνος αυτός τοποθετείται πάνω από μία αναμμένη φλόγα κι εκεί τοποθετείται το κρέας. Έτσι, ο θερμός αέρας από τη φλόγα ψήνει το κρέας, ενώ παράλληλα τα λίπη που πέφτουν στην φλόγα βοηθούν το κρέας να αποκτήσει μια καπνιστή γεύση. Οι Ινδοί στον φούρνο Tandoor ψήνουν επιπλέον και το ψωμί τους, το naan, αλλά και θαλασσινά.

02. Shawarma – Μέση Ανατολή

Το Shawarma θα το βρεις σε πολλές χώρες της Μέσης Ανατολής και σίγουρα θα σου είναι το πιο οικείο από τα πιάτα που σου παρουσιάσουμε σήμερα. Το Shawarma θυμίζει πολύ το γύρο, όπως παρασκευάζεται και στην Ελλάδα. Στις χώρες της Μέσης Ανατολής όμως, προτιμούν περισσότερο το μοσχαρίσιο ή το χοιρινό κρέας, και όχι το κοτόπουλο. Πέρα από αυτή τη διαφορά, η ετοιμασία του Shawarma είναι η ίδια με αυτή του γύρου. Δηλαδή, κομμάτια κρέατος τοποθετούνται σε μια συσκευή που γυρίζει γύρω από μια εστία θερμότητας. Σε μερικές περιπτώσεις, μπορείς να βρεις shawarma να ψήνεται σε μηχανή που στα τοιχώματα έχει κάρβουνα.

03. Bool Kogi – Νότια Κορέα

Το Bool Kogi, ή αλλιώς το κορεάτικο barbeque, είναι ίσως το πιο διάσημο πιάτο της κορεατικής κουζίνας. Για αυτό το πιάτο, μοσχαρίσιο κρέας κόβεται σε πολύ λεπτές φέτες και μαρινάρεται για ώρες  με σκόρδο, σάλτσα σόγιας, σισαμέλαιο, αχλάδια, ζάχαρη και μπόλικο πιπέρι. Για το ψήσιμο του κρέατος, χρησιμοποιούν ατομικές ψησταριές, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις είναι και ενσωματωμένες στα τραπέζια των καταστημάτων.

05. Barbacoa – Μεξικό

Το μεξικάνικο Barbacoa έχει τις ρίζες του στην μαγειρική παράδοση της Καραϊβικής. Για το συγκεκριμένο ψήσιμο, παραδοσιακά ανοίγουν μια τρύπα στο έδαφος και ψήνουν ολόκληρο το ζώο πάνω από την ανοιχτή φωτιά. Παράλληλα, τοποθετούν πάνω στη φωτιά και στο πρόβατο φύλλα αμερικανικής αλόης, τα οποία δίνουν ένα άρωμα στο κρέας που θυμίζει την τεκίλα.

06. Hima’a – Ταϊτή

Το Hima’a στην Ταϊτή, δεν είναι απλά ένα barbeque, αλλά μια ομαδική διαδικασία για ολόκληρη την κοινότητα. Για την προετοιμασία αυτού του πιάτου, απαιτείται η συνεργασία πολλών ατόμων. Ανοίγουν τρύπα στο έδαφος, όπου και ανάβουν φωτιά. Πάνω εκεί τοποθετούν ηφαιστειακές πέτρες, ξερά κομμάτια ξύλου και φύλλα φυτών. Στη συνέχεια τυλίγουν το κρέας, το οποίο είναι χοιρινό, με περισσότερα φύλλα και το αφήνουν να ψηθεί. Μόλις είναι έτοιμο το σερβίρουν με μια σάλτσα και τροπικά φρούτα.

 

Οι παραδόσεις και οι συνήθειες των ανθρώπων από τα διάφορα σημεία της γης διαφέρουν κατά πολύ. Μέχρι να επισκεφτείς αυτά τα μέρη όμως, μπορείς να απολαύσεις τα καλοψημένα σου κρεατικά από το Marki’s Food.

ΔΕΛΦΩΝ

2310319048

12:00 – 01:00

Δελφών 180, Θεσσαλονίκη 542 48

delfon@markisfood.gr

 

ΕΥΟΣΜΟΣ

2310705583

12:00 – 01:00

Μεγάλου Αλεξάνδρου 30, Εύοσμος 562 24

evosmos@markisfood.gr