Ένα από τα πιο δημοφιλή κρέατα στην Ελλάδα είναι σίγουρα το χοιρινό. Υπάρχουν αμέτρητα πιάτα και συνταγές που περιλαμβάνουν αυτό το συγκεκριμένο κρέας. Οι τρόποι παρασκευής για κάθε ένα πιάτο όμως διαφέρουν αρκετά, μιας και ορισμένα απαιτούν πιο αργό ψήσιμο, ενώ άλλα θέλουν συγκεκριμένη διαδικασία για σωστό αποτέλεσμα. Αυτό όμως που επηρεάζει πολύ την ποιότητα του τελικού πιάτου είναι το κομμάτι του χοιρινού που χρησιμοποιήθηκε για την ετοιμασία του. Πράγματι, κάθε κομμάτι έχει διαφορετικές ανάγκες ψησίματος κι έτσι είναι ιδανικό για διαφορετικούς τρόπους ψησίματος. Αν θέλεις να ετοιμάζεις καλοψημένο χοιρινό κρέας, εδώ σου έχουμε ποιο κομμάτι να προτιμήσεις για διαφορετικούς τρόπους ετοιμασίας του.

 

Για ψητό στα Κάρβουνα

Το χοιρινό είναι από τα καλύτερα κρέατα που μπορείς να ψήσεις στα κάρβουνα. Τα ψητά είναι πεντανόστιμα, αρέσουν σε όλους και μαζί με τα κατάλληλα συνοδευτικά, μπορείς να έχεις το καλύτερο τραπέζι. Για να ψήσεις το χοιρινό κρέας στα κάρβουνα, θα πρέπει να προμηθευτείς λιπαρά κομμάτια κρέατος, γιατί το λίπος θα στραγγίσει από τα κάρβουνα. Έτσι, τα ιδανικά κομμάτια για αυτό τον τρόπο ψησίματος είναι οι μπριζόλες, οι πανσέτες, το κόντρα φιλέτο και χοιρινό κιλότο.

Για Κιμά

Ο κιμάς είναι ένας ευέλικτος τρόπος παρασκευής του κρέατος. Μπορείς να τον ετοιμάσεις είτε με άπαχο, είτε με λιπαρό κρέας. Αν όμως δεν κάνεις δίαιτα, σου προτείνουμε να προτιμήσεις ένα λιπαρό κομμάτι κρέατος για πιο ζουμερό μπιφτέκι. Πολλοί είναι εκείνοι μάλιστα, που για καλύτερο burger αναμειγνύουν μοσχαρίσιο και χοιρινό κιμά. Για να ετοιμάσεις κιμά από χοιρινό, προτίμησε τα κομμάτια κόντρα φιλέτο, σπάλα, λάπας και νουά.

Για Τηγανητό

Το χοιρινό αποτελεί το καλύτερο κρέας για να γίνει τηγανητό, είτε σε τηγανιά, είτε σε σνίτσελ. Αυτό συμβαίνει γιατί έχει υψηλά ποσοστά κολλαγόνου που του επιτρέπουν να κάνει κρούστα εξωτερικά, αλλά να παραμείνει ζουμερό εσωτερικά. Έτσι, για το τέλειο τηγανητό χοιρινό προτίμησε μπριζόλες, ψαρονέφρι, ελιά ή σβέρκο, νουά και το τρανς.

Για Ψητό στο Φούρνο

Το ψητό στο φούρνο, σου επιτρέπει να μαγειρέψεις εύκολα μεγαλύτερα κομμάτια κρέατος σε σύγκριση με τους υπόλοιπους τρόπους μαγειρέματος. Πολλά αγαπημένα και κλασικά φαγητά απαιτούν ψήσιμο στο φούρνο, οπότε καλό είναι να γνωρίζεις ποια κομμάτια μαγειρεύονται καλύτερα εκεί. Για το χοιρινό κρέας, τα κομμάτια που είναι ιδανικά για ψήσιμο στο φούρνο είναι η ελιά ή ο σβέρκος, το χεράκι, οι μπριζόλες, το κιλότο, το στρογγυλό, το κότσι και η σπάλα.

Για Μαγειρευτό στην Κατσαρόλα

Ένας μεγάλος αριθμός φαγητών στην χώρα μας, γίνεται στην κατσαρόλα και ειδικά φαγητά με χοιρινό κρέας. Για αυτό τον τρόπο μαγειρέματος, θα ήταν καλό να προτιμήσεις σχετικά άπαχα κομμάτια κρέατος, μιας και προσθέτεις ελαιόλαδο κατά την παρασκευή του φαγητού. Επίσης, ο τρόπος αυτός θέλει το κρέας να είναι κομμένο σε ατομικές μερίδες. Τα κατάλληλα κομμάτια χοιρινού είναι η ελιά, ο σβέρκος, το χεράκι, η πανσέτα, το μπούτι και το κότσι.

Για Βραστό

Το βραστό κρέας θα το ετοιμάσεις κυρίως για να μαγειρέψεις διάφορες κρεατόσουπες. Επειδή το κρέας κατά το ψήσιμο αυτό μένει για αρκετή ώρα μέσα στο νερό, γίνεται εξαιρετικά μαλακό. Για το λόγο αυτό, μπορείς να προτιμήσεις τα πιο σκληρά κομμάτια του χοιρινού, όπως είναι το κότσι, η σπάλα, ο μηρός και η λάπα.

 

Το χοιρινό κρέας είναι λαχταριστό και ευέλικτο, μιας και μπορεί να ψηθεί με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Στο Marki’s Food διαλέγουμε τα καλύτερα κρέατα για να απολαμβάνεις εσύ τα πιο καλοψημένα κρεατικά της πόλης.

X