Markis
Blog Ποια είναι η ιστορία και οι ρίζες του Burger;

Ποια είναι η ιστορία και οι ρίζες του Burger;

Το burger πλέον είναι ένα από τα πιο δημοφιλή street food σε ολόκληρο τον κόσμο. Ακόμα και στην χώρα μας, δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν πως το burger έχει γίνει πιο αγαπητό ακόμα και από το σουβλάκι. Ωστόσο, έχεις αναρωτηθεί ποτέ ποια είναι η ιστορία του burger και ποιες είναι ρίζες του μέσα στο χρόνο;

Το κλασικό burger είναι φτιαγμένο από μοσχαρίσιο κιμά και βρίσκεται μέσα σε ένα αφράτο ψωμάκι με σουσάμι. Συνήθως το ψωμάκι περιλαμβάνει κασέρι, ντομάτα, μαρούλι, κέτσαπ και μουστάρδα. Δίπλα στο burger επίσης, είναι απαραίτητη και μια μερίδα τραγανές τηγανητές πατάτες. Στα Marki’s Food θα βρείτε μεγάλη ποικιλία σε burger, με μπιφτέκι μοσχαρίσιο, κοτόπουλο, ακόμα και με σνίτσελ.

Παρόλα αυτά, το burger δεν εμφανίστηκε με τη σημερινή του μορφή. Η ιστορία του χάνεται μέσα στους αιώνες και παρουσιάζει έντονο ενδιαφέρον.

Burger στην… Αρχαία Μογγολία

Το αρχαιότερο πιάτο που εικάζεται πως είναι πρόγονος του burger, όπως είναι σήμερα, προέρχεται από την αρχαία Μογγολία. Πιο συγκεκριμένα, από την συνήθεια των στρατιωτών του Τζένγκις Χαν, οι οποίοι χρειάζονταν μια τροφή που να μπορούν να την καταναλώσουν πάνω στα άλογα. Κάπως έτσι ξεκίνησε η ιστορία του burger.

Οι Μογγόλοι στρατιώτες κρατούσαν το κρέας, το οποίο ήταν αρνίσιο, κάτω από τη σέλα τους. Έτσι, τα κομμάτια μαλάκωναν και κιμαδοποιούνταν. Όταν ερχόταν η ώρα για να το καταναλώσουν, το τοποθετούσαν ανάμεσα σε δύο φέτες ψωμιού για να μπορούν να το πιάνουν ευκολότερα.

Αυτή, λοιπόν, είναι η συνταγή που τον 13ο αιώνα έφτασε στην Ρωσία, όταν ο εγγονός του Τζένγκις Χαν εισέβαλε στα εδάφη της. Οι Ρώσοι γρήγορα υιοθέτησαν το πιάτο προσθέτοντας αυγά και κρεμμύδια, και το ονόμασαν Μπιφτέκι Τάρταρ. Η ονομασία δεν είναι τυχαία, μιας και Τάρταρ σημαίνει Μογγόλος.

Πρόγονος του Burger σε Γερμανία και Αγγλία

Από την Ρωσία, το κομματιασμένο κρέας πέρασε σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ενδεικτικά, στη Γερμανία και την Αγγλία έγινε ιδιαίτερα δημοφιλές. Στην Γερμανία, η Μπριζόλα του Αμβούργου ήταν πιάτο κομματιασμένου βοδινού κρέατος με αλάτι, φρέσκο κρεμμύδι, και τριμμένη φρυγανιά. Στην Αγγλία προτιμούσαν το βοδινό κρέας ανακατεμένο με ξύγκι και διάφορα μπαχαρικά.

Αργότερα, όταν ξεκίνησε το μεγάλο κύμα μετανάστευσης στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, οι άνθρωποι κουβάλησαν μαζί τους και όλες τις αγαπημένες τους συνταγές. Για το μεγάλο υπερατλαντικό ταξίδι μάλιστα, έκοβαν το κρέας σε μικρά κομμάτια και το ανακάτευαν με μουλιασμένες τριμμένες φρυγανιές και κρεμμύδια, ώστε να διατηρηθεί. Με αυτό τον τρόπο έφτασε το Μπιφτέκι του Αμβούργου στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Γέννηση του Burger στην Αμερική

Αρχικά, το μπιφτέκι του Αμβούργου ήταν ένα φαγητό που έφτιαχναν οι Εβραίοι Ευρωπαίοι μετανάστες. Αυτοί μάλιστα, το τοποθετούσαν ανάμεσα σε ψωμάκια για να το πουλήσουν.

Αλλά η μεγάλη εξάπλωση του burger, έγινε τον 19ο αιώνα ανάμεσα σε εργάτες εργοστασίων. Το κομματιασμένο κρέας ανάμεσα σε ψωμάκια, τους έδινε όλη την απαραίτητη ενέργεια που χρειάζονταν για την εργασία τους στο μικρό διάλειμμα που διέθεταν. Εκείνη την περίοδο, και πιο συγκεκριμένα το 1834, γίνεται και η πρώτη ιστορική καταγραφή του burger στο μενού ενός εστιατορίου.

Παράλληλα όμως, κυκλοφορούν και διάφορες φήμες για την δημιουργία του burger, όπως είναι σήμερα. Αρχικά, λέγεται ότι ο Τσαρλς Ναγκρίν από το Γουινσκόνσιν, το 1885 τοποθέτησε τα μπιφτέκια που ετοίμαζε μέσα σε ψωμάκια, ώστε να διευκολύνει τον κόσμο και να αυξήσει την κίνησή του. Η πόλη του Σίμορ, απ’ όπου καταγόταν, διοργανώνει μέχρι και σήμερα φεστιβάλ burger προς τιμήν του.

Από την άλλη μεριά, το 1885 λέγεται πως οι αδερφοί Μέντσις ήταν αυτοί που δημιούργησαν το burger. Αυτοί εμπορεύονταν hot dog, αλλά μια ζεστή μέρα οι κρεοπώλες της περιοχής τους δεν έσφαξαν γουρούνια. Αντί για αυτό, τους πρότειναν να χρησιμοποιήσουν βοδινό κρέας, πράγμα που ακολούθησαν ανακατεύοντάς το με κόκκους καφέ και μαύρη ζάχαρη.

Όποιος όμως κι αν ευθύνεται για την δημιουργία του burger, σήμερα έχουμε τη δυνατότητα να δοκιμάσουμε μια πληθώρα γεύσεων. Στα Marki’s Food υπάρχουν burger για όλα τα γούστα.

Post a Comment

ΔΕΛΦΩΝ

2310319048

12:00 – 01:00

Δελφών 180, Θεσσαλονίκη 542 48

delfon@markisfood.gr

 

ΕΥΟΣΜΟΣ

2310705583

12:00 – 01:00

Μεγάλου Αλεξάνδρου 30, Εύοσμος 562 24

evosmos@markisfood.gr