Πριν από μερικές ημέρες, είδαμε περίεργα φαγητά από όλο τον κόσμο, που σίγουρα δεν θα δοκίμαζες. Προσπάθησε όμως να θυμηθείς, αν υπάρχει και κάποιο αντίστοιχο φαγητό της ελληνικής κουζίνας που δεν θέλεις ούτε να μυρίσεις. Σε αυτή τη λίστα έχουμε μαζέψει όλα εκείνα τα ελληνικά ασυνήθιστα φαγητά, που πολλοί είναι εκείνοι που τα αποφεύγουν. Φυσικά, υπάρχουν εξίσου αρκετοί που τα λατρεύουν παρά τις πρώτες εντυπώσεις που δημιουργούν.

 

#1 Βατραχοπόδαρα

Τα βατραχοπόδαρα θεωρούνται εκλεκτός μεζές στα Ιωάννινα. Δεν είναι λίγοι μάλιστα αυτοί, που υποστηρίζουν ότι αυτό είναι ένα πιάτο γευστικότατο. Τα βατραχοπόδαρα περνούν από κουρκούτι, πριν τηγανιστούν σε μπόλικο λάδι. Όσοι τα έχουν δοκιμάσει, πιστεύουν πως αυτό το έδεσμα έχει τη γεύση ποδιών άγριων πουλιών. Το μόνο πράγμα όμως που μπορεί να σε σταματήσει, είναι η σκέψη πως πρόκειται για βάτραχο. Παρόλα αυτά, τα βατραχοπόδαρα δεν είναι μόνο ελληνικό φαγητό, μιας και μπορούμε να βρούμε πιάτα τόσο στη γαλλική όσο και στην κινέζικη κουζίνα.

#2 Πατσάς

Ο πατσάς είναι συνυφασμένος με τις πρώτες πρωινές ώρες και τα ξενύχτια. Είναι μια σούπα που σερβίρεται εκείνες τις ώρες, αλλά παρόλα αυτά πολλοί είναι εκείνοι που δεν θέλουν ούτε να την δοκιμάσουν. Ο λόγος για αυτό, είναι το κρέας που μπαίνει μέσα στον πατσά. Πιο συγκεκριμένα, τις περισσότερες φορές θα τον βρεις παρασκευασμένο με χοιρινή κοιλιά, ενώ συχνά θα δεις να είναι φτιαγμένος και με χοιρινά πόδια. Είναι σίγουρα από τα φαγητά που είτε αγαπάς, είτε μισείς!

#3 Κοκορέτσι

Το κοκορέτσι είναι η αρνίσια συκωταριά, τα γλυκάδια και η σπλήνα, τυλιγμένα με το έντερο του ζώου και σουβλισμένα. Είναι ένα από τα κύρια πιάτα που, μαζί με το σουβλιστό αρνί και τα υπόλοιπα ψητά, κοσμούν το τραπέζι του Πάσχα. Στην κατηγορία που είναι το κοκορέτσι, μπορείς να σκεφτείς και άλλα παρόμοια πιάτα, τα οποία αποφεύγουν πολλοί. Πιο συγκεκριμένα, τα γαρδουμπάκια, το σπληνάντερο, η μαγειρίτσα και οι τζιγεροσαρμάδες, έχουν όλα ένα κοινό παράγοντα που τα ενώνει. Τα εντόσθια ζώων, αν και για πολλούς θεωρούνται εκλεκτοί μεζέδες, για πολλούς αποτελούν μια αηδιαστική σκέψη.

#4 Χοχλιοί

Τα σαλιγκάρια ή όπως τα αποκαλούν στην Κρήτη – χοχλιοί, είναι ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα ελληνικά πιάτα. Αν θέλεις να ανακαλύψεις την πραγματική κρητική κουζίνα, θα πρέπει σίγουρα να δοκιμάσεις χοχλιούς. Μπορείς να τους βρεις μαγειρεμένους με διάφορους τρόπους, όπως μπουμπουριστούς, γιαχνί, με κολοκυθάκια, με ρύζι ή ακόμα και με σπασμένο σιτάρι. Το πιο διαδεδομένο πιάτο από αυτά, είναι οι χοχλιοί μπουμπουριστοί, οι οποίοι αρωματίζονται με μπόλικο δεντρολίβανο και ξύδι. Βέβαια, μπορούμε να σε καταλάβουμε αν και μόνο η σκέψη να δοκιμάσεις σαλιγκάρι σε απωθεί. Ωστόσο και τα σαλιγκάρια είναι ένα έδεσμα που δεν καταναλώνεται μόνο στην Ελλάδα. Στη Γαλλία είναι ένα αρκετά δημοφιλές πιάτο, που μάλιστα σερβίρεται και από πολύ καλά εστιατόρια.

#5 Κουρκουτζέλια

Τα κουρκουτζέλια, όπως αποκαλούνται στη Ζάκυνθο, έχουν διάφορες ονομασίες, όπως καλογεράκια και καλογήρους. Πρόκειται για βρώσιμα λουλούδια, τα οποία είναι ψιλόλιγνα, μικρά και μωβ. Αυτά τα λουλούδια λοιπόν, τα μαζεύουν και τα μαγειρεύουν με διάφορους τρόπους. Μπορούν να γίνουν βραστά και να σερβιριστούν με λίγο λάδι και λεμόνι, να γίνουν κοκκινιστά, τσιγαριστά με αυγά μάτια, ή ακόμα και με χταπόδι.

 

Αυτά είναι μερικά από τα πιο ασυνήθιστα φαγητά στην Ελλάδα. Παρόλα αυτά, αν δεν θες να πειραματιστείς με γεύσεις που δεν γνωρίζεις, παράγγειλε ένα burger από τα Marki’s Food.

X